fredag 31 januari 2014

Mindfulness i svåra situationer





Imorgon är det tänkt att jag ska presentera "Mindfulness i Svåra Situationer" (MSS) för ett gäng blivande steg två mindfulnessinstruktörer. Utbildningen anordnas av Mindfulnesscenter med Ola Schenström vid rodret och MSS ingår som en del i det upplägget. 
Jag har ägnat kvällen åt att planera lite inför morgondagen och en av frågorna jag kom att tänka på var själva syftet med MSS... 
Syftet har alltid varit klart för mig, på en intuitiv nivå, som en upplevd självklarhet. Men jag har hittills aldrig försökt att uttrycka det verbalt så att andra - utomstående människor ska kunna ta det till sig... 
Min syn på mindfulness är nog mest präglad av mina direkta erfarenheter av svåra situationer. Jag är uppvuxen med en alkoholiserad pappa, har sedan min tidiga tonår tävlat i kampsport på elit nivå, arbetat som dörrvakt under flera år, men framför allt varit en utsatt 17-åring med multikulturell bakgrund mitt i det nationalistiska inbördeskriget på Balkan. Jag antar att dessa erfarenheter har gjort mig till en pragmatiker och minimalist. Jag tror fullt och fast på att "Less is More", och jag är inte intresserad av att ha en massa olika "verktyg i min verktygslåda". Jag vill ha några få, okomplicerade verktyg som är enkla att förstå sig på, snabba att ta till sig och som fungerar i de allra flesta situationer.
När vi känner oss utsatta, orkar vi inte med en massa olika alternativ och komplicerade teorier. I ett pressat läge är jag inte intresserad av att imponera på omvärlden med mina kunskaper och färdigheter. Jag vill bara klara mig genom skiten som för tillfället ymnigt regnar över mig. Det är allt.
Min erfarenhet är, både som pedagog och mental tränare, att de allra flesta kurser och utbildningar har som mål att utbilda människor att prestera väldigt bra under en vanlig stressnivå. Målet med MSS är att den ska istället möjliggöra en vanlig prestation i en situation där individen upplever en väldigt hög stressnivå.
MSS kan därför sammanfattas med 3 färdigheter och 2 principer:
Färdigheterna är:
1. Spänningskontroll. Minskad fysisk spänning innebär mer energi, bättre koncentration samt ökat lugn och trygghet. 
2. Andningskontroll. Andas! Vår andning speglar vårt mentala tillstånd. Lugna, kontinuerliga andetag innebär ett stabilt psyke.
3. Fokuskontroll. En effekt av punkt 1 och 2. När vi kan styra vår fokus, styr vi vår verklighet.
Principerna är:
1. Mindfulness (medvetenhet) är en förutsättning för all kontroll. Vi kan inte styra det vi inte är medvetna om.
2. Du kommer att agera så som du har tränat, träna därför på det sättet som du vill agera.
Jag tror ärligt talat inte att det finns mycket mer att berätta om konceptet. Som sagt "Less is More".