torsdag 21 november 2013

Att träna för 10

Föreställ dig en skala mellan 1 och 10, där 1 står för den minsta intensiteten och 10 representerar den högsta. Eller en volymknapp som man kan vrida med och moturs. På 1 hörs det knappt någonting medan på 10 måste man hålla för öronen på grund av den alldeles för höga (o)ljudnivån. I den ”mentala kampkonsten” tränar vi för att lära oss hantera utmaningar vars intensitet motsvarar nivå 10.
10 är max. Allting under 10 blir lättare.

Denna princip är direkt överförd från traditionell karateträning. Min tränare har alltid påpekat att vi inte tränar för att vinna ett slagsmål, lära någon ohyfsad person en läxa, eller för att hävda oss i den sociala hackordningen. Vi tränar för ”worst case” scenario och utgår ifrån att faran man möter är riktig och livshotande.

Här pratar vi om en situation där någon som är galen/påtänd, känner sig förbannad av någon anledning, ser dig på gatan och bestämmer sig för att avreagera sig på dig genom att försöka punktera ditt hjärta med en skruvmejsel. Eller ett kriminellt gäng som vill roa sig på en tråkig lördagskväll genom att sparka ditt huvud som en fotboll medan du ligger medvetslös på marken. Dessa är exemplen på ”nivå 10” situationer.

De som är fysiskt och mentalt förbereda för att hantera ”nivå 10” situationer har en god chans att klara av dem. Om en sådan person möter en mindre farlig situation, av t ex ”nivå 7”, blir det relativt lätt för honom/henne att anpassa och mildra sin respons. Däremot om en person enbart tränar för ”nivå 7” situationer, kommer han/hon bli körd när de finner sig själva i en ”nivå 10” situation.

Statistik från USA visar att 33% av poliser som har blivit dödade i tjänsten har inte gjort något annat än orörliga bevittnat sin egen död. De har varit beväpnade och utbildade i att använda sitt vapen men utan någon som helst nytta. De har aldrig på allvar reflekterat kring risken att de kunde hamna i en ”nivå 10” situation och har därför aldrig mentalt och emotionellt förberett sig för sådana. När de sedan hamnat i skarpt läge har det bara låst sig för dem och de blev överväldigade och handlingsförlamade.

Vad skulle motsvara ”nivå 10” situation i ditt eget liv? Ens egna död, förlust av en familjemedlem, att få en cancerdiagnos?
Vilket är ditt ”worst case” scenario?
Se sedan på dina vardagsproblem från ”nivå 10” perspektiv och fråga dig var på skalan dem skulle hamna?
Vilken nivå hamnar en svår tenta på? Vilken siffra skulle motsvara ett krossat hjärta? Några kilo extra på vågen? Att hålla ett anförande på jobbet? Att bli av med jobbet?...

Vad är egentligen viktigt?
Vad är egentligen farligt?
Vad är det vi egentligen tränar för och ägnar vår tid åt?


   
 
        

1 kommentar:

  1. Tack Igor! En riktigt bra tankeväckare som sätter perspektiv på livet. Tar med mig den i vardagens små bekymmer...
    Du inspirerar!

    SvaraRadera